Hoe koop ik een woning

Ben je benieuwd hoe je kans maakt op een woning? We leggen je hieronder graag uit welke stappen je moet volgen!

Stap 1 - Meld je aan

Zodra de website live is kun je een account aanmaken. Dit doe je onder de knop 'aanmelden' in het menu van deze website. Lees de toewijzingscriteria verderop in het verkoopproces onder kopje 4 Toewijzing.

Aan de hand van in welke fase het project zich op dat moment bevindt kun je actie ondernemen in je eigen account. In de planning staat exact welke acties je moet uitvoeren.

Zodra het mogelijk is geef je jouw woningvoorkeur door in je account. Let op: dit is niet je officiële inschrijving.

Voor vragen over de woning, het opleverniveau, de oppervlakten van de woning en buitenruimte kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met de makelaar.

Voor vragen over de duurzaamheidshypotheek of het financieren van een nieuwbouwwoning kun je straks terecht bij NEXTHome. Omdat er nog geen prijzen bekend zijn, kan er nog geen financieel advies worden gegeven.

Stap 2 - Oriëntatiefase

Het woningaanbod met indicatieve vanaf-prijzen is bekend. Je kan in je account aangeven welke woningen jouw voorkeur hebben door middel van het selecteren van een hartje.

Daarnaast kan je vanaf nu een oriëntatiegesprek met NEXTHome aanvragen. Met dit gesprek krijg je voorrang op kandidaten die geen oriëntatiegesprek hebben gehad. Voor de starterswoningen komt er een aparte procedure, die wordt tijdig bekend gemaakt.

In dit gesprek gaan de adviseurs van NEXTHome samen met jou aan de slag om te kijken naar jouw woonwensen en financiële mogelijkheden. Aan de hand van jouw inkomen krijg je tijdens dit oriëntatiegesprek ook te horen of een hypotheek (mits die nodig is) haalbaar is. Ook worden de te verwachten maandlasten besproken. Zo weten jij en wij of een hypotheek haalbaar (kun je een hypotheek verkrijgen voor het benodigde bedrag) en betaalbaar (vind jij dat er een betaalbare maandlast ontstaat, waarbij ook het leven nog leuk blijft) is. Als blijkt dat de woning haalbaar en betaalbaar is, maak je kans op de woning van jouw voorkeur.

Let op: een oriëntatiegesprek aanvragen voordat de indicatieve prijzen bekend zijn heeft geen zin. Wel kun je voor overige vragen over de duurzaamheidshypotheek terecht bij NEXTHome.

NB: Dura Vermeer ziet zelf geen financiële gegevens van (potentiële) kopers in. Wij krijgen alleen te zien of jouw woningvoorkeur haalbaar en betaalbaar is.

Stap 3 - Inschrijven na start verkoop

Als de woningen definitief in verkoop zijn staat het inschrijfformulier in je accountomgeving online. Om in aanmerking te komen voor een woning, moet je het inschrijfformulier invullen. Dit kan vanaf het moment dat deze open staat tot het moment van sluiting. Let goed op de volgende stappen:

Het inschrijfformulier in je accountomgeving gaat open. Zorg ervoor dat het je het inschrijfformulier volledig hebt ingevuld op het moment dat de inschrijfperiode sluit. Geef op het inschrijfformulier duidelijk aan welke bouwnummers jouw voorkeur hebben en breng daar een duidelijke prioritering in aan. Je mag hierbij een 1ste, 2de, 3de, 4de, en 5de voorkeur aangeven. Denk goed na over deze volgorde want die is later niet te veranderen, omdat we gebonden zijn aan de toewijzingscriteria. Je kan ook aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor beschikbare woningen van het zelfde type als jouw voorkeurswoningen niet meer beschikbaar zijn.

Zorg ervoor dat je jouw inschrijving voor de sluitingsdatum afrondt door het formulier digitaal te ondertekenen en op de knop 'inschrijven' te drukken. Als je deze stap overslaat wordt je inschrijving niet meegenomen.

Stap 4 - Toewijzing

Na de sluiting van het inschrijfformulier gaat onze ‘matchmaker’ de woningen toewijzen aan de hand van de volgende criteria:

- Financiële check NEXTHome: je hebt een oriëntatiegesprek gehad bij NEXTHome en hebt te horen gekregen dat de voorkeurswoningen haalbaar en betaalbaar zijn. De adviseurs van NEXTHome geven dit door in ons systeem. Je hoeft hier zelf niks voor te doen.

- Maximale spreiding. Geef dus alleen de woningen op waar je ook echt geïnteresseerd in bent.

Stap 5 - Gesprek met NEXTHome en de makelaar

Als je een woning toegewezen hebt gekregen, belt NEXTHome je om een afspraak in te plannen. In het gesprek wordt bekeken of haalbaar/betaalbaar onveranderd is ten opzichte van het oriëntatiegesprek. Als je door wilt met de woning volgt er een afspraak met de makelaar. In dit gesprek neem je samen alle  verkoopcontractstukkendoor en kun je je vragen stellen. Als alles duidelijk is wordt binnen een week de tekenafspraak ingepland.

Stap 6 - Koop-aanneemovereenkomst ondertekenen

Samen met de makelaar wordt de koop-aanneemovereenkomst nog één keer doorgenomen. Als alles duidelijk is en jullie eigen gegevens zijn ingevuld in de overeenkomst kan deze worden ondertekend. Gefeliciteerd, je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, de champagne kan open!

Stap 7 - THUIS de showroom

Na de aankoop maak je van het huis jouw thuis. Kies je droomkeuken, badkamer en toilet én optioneel wand- en vloerafwerking bij THUIS de showroom van Dura Vermeer.

Stap 8 - Start bouw

De keuzes zijn gemaakt, de grond is geleverd en het werk is voorbereid: de bouw kan beginnen! In deze periode houden we je uiteraard op de hoogte van de bouw en kun je langskomen op de geplande kijkmiddagen.

Stap 9 - Oplevering

De bouw komt op z'n eind: de woningen worden opgeleverd. Wij wensen je veel geluk in jouw droomwoning!