26 juni 2024

Ontdek Staalmeesters: jouw ideale start op de woningmarkt!

In Staalmeesters koop je niet zomaar een woning; het is de eerste stap naar jouw eigen energiezuinige thuis, vol toekomstperspectief. Ben je al tijden op zoek naar een betaalbare eengezinswoning met tuin? Laat je dan verrassen door de betaalbaarheid van de starterswoningen Type A en D. Met NHG kun je namelijk in aanmerking komen voor de Starterslening van de Gemeente Moerdijk van maximaal 40.000 euro. Wat het extra aantrekkelijk maakt, is dat je geen inwoner van de gemeente Moerdijk hoeft te zijn (als je tussen de 18 en 35 bent)! Dit extra financiële duwtje in de rug biedt wellicht ook voor jou mogelijkheden. We hebben voor Type D (met een woonoppervlak van 96 m2) enkele voorbeeldberekeningen gemaakt. Kijk je mee? Ben je geïnteresseerd in een woning Type A met een woonoppervlak van 123 m2? Neem dan in de oriëntatiefase contact op met NEXTHome verbaas je over de mogelijkheden.

Ontdek Staalmeesters: jouw ideale start op de woningmarkt!

Binnen handbereik: jouw eigen duurzame woning

Koop een woning met zekerheid

Sluit je een hypotheek af? Dan ga je voor lange tijd een verbintenis aan met een hypotheekbank. Indien je persoonlijke situatie verandert, kan het echter voorkomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en gedwongen bent je huis te verkopen. Indien de opbrengst van je huis minder oplevert dan je hypotheek, blijft er een restschuld over. Voor dit soort situaties bestaat de Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG-garantie, staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de terugbetaling van je hypotheeklasten. Deze zekerheid waarderen hypotheekverstrekkers vaak met een lagere hypotheekrente voor jou als koper. En dat is niet alles: de gemeente Moerdijk heeft een Starterslening* beschikbaar gesteld van maximaal € 40.000 per woning.

* een Starterslening kun je alleen krijgen als je aan de voorwaarden van een Starterslening voldoet en er op het moment van goedkeuring door het SVn nog voldoende geld in de Startersleningen-pot van de gemeente Moerdijk aanwezig is. 

Een hogere leencapaciteit in 2024:

  • Met NHG heb je recht op een lagere hypotheekrente. Hierdoor kun je meer lenen;
  • Doordat je nieuwe woning energieneutraal is, kun je € 40.000,- meer lenen;
  • Met NHG kom je in aanmerking voor de Starterslening van de Gemeente Moerdijk van maximaal € 40.000,-.

De combinatie van deze drie voordelen zorgt ervoor dat wonen in  Staalmeesters bereikbaarder is dan dat je voor mogelijk had gehouden, je benodigd bruto inkomen is namelijk lager. Voor een indicatie van dat inkomen: zie het rekenvoorbeeld.

Lagere maandlasten:

  • Een hypotheek met NHG geeft je een lagere maandlast door een lagere hypotheekrente;
  • Over een Starterslening betaal je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing; daarna wel als je inkomen toereikend is;
  • Bij een energieneutrale woning heb je een sterk verlaagde energierekening, je energierekening gaat namelijk alleen nog over je eigen verbruik. Voor nu en in de toekomst is het uitermate belangrijk om je energierekening onder controle te hebben én te houden!

Rekenvoorbeelden

Of je nu single bent of samenwoont, met of zonder starterslening, jouw eerste stap op de woningmarkt is wellicht dichterbij dan je denkt! We geven je graag enkele rekenvoorbeelden voor een eengezinswoning Type D (max. € 325.500,- inclusief aankoop klimaatsysteem), waarbij we onderscheid maken tussen wel of geen spaargeld. Bekijk welke situatie voor jou van toepassing is:

Samenwonend met Starterslening

Een rekenvoorbeeld voor een van de starterswoningen (max. € 310.000,-) met afkoop van het klimaatsysteem (€ 15.500,-) en een Starterslening** van de gemeente Moerdijk (€ 40.000,-)

Maandlast hypotheek (€ 285.500,-):
€ 1.004,- netto*

Benodigd gezamenlijk bruto jaarinkomen:
€ 58.000,-* (per maand is dit ca. € 2.240- bruto per persoon)

* tegen rentetarieven en voorwaarden van 13-06-2024 en uiteraard verbeteren beide uitslagen nog als je eigen geld inbrengt. Heb je een BKR A-codering of leningen zoals een Private Lease, dan blokkeert dit een Starterslening. Een studieschuld werkt op zich niet blokkerend, maar geeft je wel een lagere leencapaciteit.

** een Starterslening krijg je als je op het moment van aankoop onvoldoende verdient om je nieuwe woning volledig op eigen kracht te kunnen kopen. Verdien je daar wél genoeg voor dan kom je dus niet in aanmerking voor een Starterslening. Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een volledige Starterslening.

Samenwonend met Starterslening en spaargeld

Een rekenvoorbeeld voor één van onze starterswoningen (max. € 310.000,-) met afkoop van het klimaatsysteem (€ 15.500), een Starterslening** van de Gemeente Moerdijk  (€ 40.000,-) en een eigen inleg uit spaargeld van € 25.000,-

Maandlast hypotheek (€ 260.500,-):
€ 917,- netto*

Benodigd gezamenlijk bruto jaarinkomen:
€ 53.500,-* (per maand is dit ca. € 2.065,- bruto per persoon)

* tegen rentetarieven en voorwaarden van 13-06-2024. Heb je een BKR A-codering of leningen zoals een Private Lease, dan blokkeert dit een Starterslening. Een studieschuld werkt op zich niet blokkerend, maar geeft je wel een lagere leencapaciteit.

** een Starterslening krijg je als je op het moment van aankoop onvoldoende verdient om je nieuwe woning volledig op eigen kracht te kunnen kopen. Verdien je daar wél genoeg voor dan kom je dus niet in aanmerking voor een Starterslening. Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een volledige Starterslening.

Samenwonend zonder Starterslening

Een Starterslening kun je alleen krijgen als je aan de voorwaarden van een Starterslening voldoet en er op het moment van goedkeuring door het SVn nog voldoende geld in de Startersleningen-pot van de gemeente aanwezig is. Dat is dus helaas niet gegarandeerd.

We hebben daarom ook voorbeeldberekeningen voor jullie gemaakt zónder Starterslening. 

Een rekenvoorbeeld voor een van de starterswoningen (max. € 310.000,-) met afkoop van het klimaatsysteem (€ 15.500,-)

Maandlast hypotheek (€ 325.500,-):
€ 1.121,- netto*

Benodigd gezamenlijk bruto jaarinkomen:
€ 66.000,-* (per maand is dit ca. € 2.550,- bruto per persoon)

* tegen rentetarieven en voorwaarden van 13-06-2024 en uiteraard verbeteren beide uitslagen nog als je eigen geld inbrengt! Heb je  leningen en/of een studieschuld, dan verslechteren de uitslagen.

Samenwonend, zonder Starterslening met spaargeld

Een rekenvoorbeeld voor één van onze starterswoningen (max. € 310.000,-) met afkoop van het klimaatsysteem (€ 15.500,-) en met eigen spaargeld van € 30.000,- 

Maandlast hypotheek (€ 295.500,-):
€ 1.017,- netto*

Benodigd gezamenlijk bruto jaarinkomen:
€ 60.500,-* (per maand is dit ca. € 2.335,- bruto per persoon)

* tegen rentetarieven en voorwaarden van 13-06-2024. Heb je  leningen en/of een studieschuld, dan verslechteren de uitslagen.

Single en kopen in Staalmeesters?

Als single heb je een goed inkomen nodig om een woning te kunnen kopen, wat in deze tijd best een uitdaging kan zijn. Gelukkig bieden de hypotheekregels van 2024 wat verlichting. We vertellen je graag wat dit voor jou betekent:

Als single mag je € 16.000,- meer lenen dan een samenwonend stel. Dit betekent dat je als single dus een iets lager inkomen nodig hebt om dezelfde lening te kunnen krijgen als een stel. Hierdoor wordt het voor singles iets gemakkelijker om een woning te financieren.

Kijkend naar onze starterswoningen van € 325.500,- (inclusief afkoop klimaatinstallatie) blijven de hierboven getoonde maandlasten identiek, maar het vereiste bruto inkomen verandert voor jou als volgt: 

  • € 55.500,- benodigd bruto jaarinkomen (ca. € 4.285,- per maand) met Starterslening 
  • € 49.500,- benodigd bruto jaarinkomen (ca. € 3.820,- per maand) met Starterslening en € 25.000,- eigen inleg
  • € 62.500,- benodigd bruto jaarinkomen (ca. € 4.825,- per maand) zonder Starterslening
  • € 57.000,- benodigd bruto jaarinkomen (ca. € 4.400,- per maand) zonder Starterslening en € 30.000,- eigen inleg

Wil je weten of je deze woning kunt betalen?

Wat er precies mogelijk is in jouw geval (of júllie geval) en wat je mogelijkheden in Staalmeesters exact zijn, de financiële coaches van NEXTHome kunnen het haarfijn voor je uitrekenen. Neem dus contact op met NEXTHome zodra de oriëntatiegesprekken beginnen. Bij een positieve afloop van het gesprek krijg je nog voorrang bij de toewijzing ook! Dit gesprek vindt voor het gemak digitaal plaats, maar als dit niet wenselijk is, kun je ook kiezen voor een fysieke afspraak op het kantoor in Oud-Beijerland. De oriëntatiegesprekken met NEXTHome zijn kosteloos en vrijblijvend.

Hypotheekadvies
NextHome

NextHome

financiële coaches